streda 19. januára 2011

Ako správne prať látku

Všetky látky, ktoré ponúkame v našom obchode s dizajnérskymi látkami, sú zo 100% bavlny prvotriednej kvality. Aby vám látky dobre a dlho slúžili, vždy dodržiavajte výrobcom odporúčaný postup údržby látok.
Výrobcovia odporúčajú látky pred prvým použitím vyprať - pokojne v pračke s pridaním jemného pracieho prášku.
Z vlastnej skúsenosti môžem odporúčať niekoľko typov:
Batiky periem vždy - obsahujú tzv. zvyškové  vosky zo vzorových razníc, pretože sú väčšinou farbené ručne. Pri prvom praní sa tieto "zvyšky" spoľahlivo odstránia a bez obáv ich môžete používať pri šití a kombinovať s inými látkami.
Nikdy neperiem batiky a látky v rolke ( Jelly Roll) - vyperiem až hotový top.
Som obozretná pri tmavých odtieňoch farieb - výraznej modrej, zelenej, fialovej... tie predpieram vždy!
Inak delím farby na svetlé a tmavé a pri praní používam pracie obrúsky z DM drogérie - sú výborné a zachytávajú prípadnú farbu bez toho, aby "pustila" do inej látky.
Pri niektorých technikách sa predpierať látku vyslovene neodporúča - napríklad pri kaleidoskopoch - vtedy situáciu riešim tak, že periem až hotový ušitý top s pridaním pracieho obrúska. Rovnaký postup používam aj pri šití z rolky.
Postup prania, ktorý sa mi osvedčil:
Pred vložením do práčky látku rozložte.
Svetlé látky perte vo vlažnej vode s použitím jemného pracieho prášku.
Tmavé látky namočte samostatne do studenej vody na 30 minút, pokiaľ látka púšťa farbu, vymieňajte vodu, kým nebude čistá a potom vyperte v práčke vo vlažnej vode s použitím jemného pracieho prášku (osvedčil sa mi Perwoll na jemné prádlo). Nepoužívajte aviváž!
Látku rozložte na sušiak alebo šnúru rovno bez toho, aby ste ju vešali na štipce - predídete tak vyťahaniu látky a uľahčíte si žehlenie.
Látky žehlite ešte mierne vlhké. Zložte látku na polovicu rubovou stranou na seba tak, aby sa pevné kraje dotýkali čo možno najpresnejšie.
Pri žehlení používam žehličku s naparovaním a rovanko naparujem aj pri samotnom žehlení počas šitia.
Ak tvoríte quilt zo svetlých aj tmavých látok súčasne, perte ho vždy len vo vlažnej vode.

Tento postup používam pri značkových látkach - pri látkach domácej alebo neznámej produkcie vždy počítajte s tým, že látka púšťa farbu a zráža sa o cca 5%.

A ešte jedno dôležité upozornenie - väčšina výrobcov neodporúča používať látky na detské pyžamá - je to z dôvodu horľavosti materiálu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára