pondelok 22. augusta 2016

Zamyslenia o rezacej podložke

Prišiel čas na krátke zamyslenie o rezacej podložke.
Čo, prečo, aká, akej farby. A ešte kedy.

Rezacia podložka vo všeobecnosti slúži ako špeciálny podklad na rezanie špeciálnym rezacím nožom. Bez nej by sme otupili rezák a poškodili stôl. Je parádna pre šitie ako také, pre šitie patchworkové a samozrejme pre všelijaké iné vyrezávacie činnosti typu scrapbooking a podobne.


Tvary podložky nájdeme takmer vo všetkých základných geometrických vyhotoveniach - najčastejšie obdĺžnik, štvorec alebo kruh. Pre fajnšmekrov otáčacie.

Materiál, z ktorého je kvalitná podložka vyrobená, je tzv. samozaceľovací - znamená to, že hoci po nej režem naozaj ostrým rezákom, miesto rezu sa samo uzavrie a na povrchu podložky nevidno žiadne poškodenie.

Podložka má  vyznačené výrazné mierky - buď v centimetroch alebo v palcoch. Slúžia ako pomôcka pri meraní a rezaní látky, často sú vyznačené aj uhly.
Super voľbou je obojstranná podložka, na jednej strane má mierku v centimetroch, na druhej v palcoch (prípadne je na druhej strane jednofarebná, ale stále určená na rezanie) môžete ju používať z oboch strán, čo samozrejme predlžuje výrazne jej životnosť.

Otáčacia podložka je parádna, najmä pokiaľ používate šablóny a často používate tzv. predrezané kúsky látok typu charm pack, jelly roll a pod. Môžete ju otáčať, takže nie je potrebné hýbať látkou, čo samozrejme šetrí čas a vo finále aj látku. Je to skôr doplnková rezacia výbava, väčšie kusy látky sa na nej režú ale fakt ťažko - základný rozmer podložky vám určite príde vhod.

Toto sú najčastejšie otázky, na ktoré odpovedám, možno pomôžu aj vám:
Ako často sa taká podložka mení?
Podľa potreby -  v Zebre režem na podložke takmer denne, raz za čas otočím alebo zmením smer, aby som nerezala stále na tom istom mieste a mením podložku tak raz za štyri roky..

Čo podložke škodí?
Teplo - z radiátora, žehličky alebo priameho slnka - teplo spôsobí, že sa podložka zvlní a poškodí. Nie je určená na žehlenie, je to podložka na rezanie.
Teplo z počítača alebo horúcej šálky od čaju alebo kávy.
Tupá čepeľ v rezáku - tá spôsobí, že sa vzniknutý rez nezacelí, ostane často v podložke viditeľný a poškodenie bráni kvalitnému rezaniu.
Nevhodné rezacie nože - na rezanie používajte iba špeciálne rezáky na to určené.
Ohýbanie a nesprávne skladovanie - podložku neohýbajte, mohla by prasknúť. Skladujte na stole, prípadne pod posteľou alebo vedľa skrine.

Čo podložke naopak neškodí?
Rezanie papiera, lepenky, vatelínu  - kvalitná podložka si s týmto všetkým poradí.

Akú veľkosť podložky kúpiť?
Podľa toho, koľko máte miesta na jej uloženie a aký máte rozpočet - čo sa mňa týka, čím väčšia tým lepšia, ale minimálne 45x60 cm pokiaľ plánujete zaradiť patchwork medzi vaše obľúbené a často vykonávané hobby. menšia podložka je skôr určená na prenášanie na kurzy, prípadne ak neviete bez šitia žiť na dovolenke..

Akú farbu podložky?
Aká sa vám najviac páči. Mala by mať dobre viditeľný kontrast medzi podkladom a meracou mriežkou.
Dnes už máme k dispozícii veľmi pekné farebné rezacie podložky.

Akú značku kúpiť?
Jednoznačne osvedčenú - náklady sa vám vrátia dlhou životnosťou a kvalitou povrchu.
Olfa, Clover, Fiskars, Prym, Omnigrid - to je základná zostava veľmi kvalitných značiek s dlhou tradíciou.

Ako sa o takú podložku starať?
Ideálne dodržaním vyššie napísaného. Môžete si kúpiť špeciálnu magnetickú hubku, ktorá odstraňuje nečistoty a podložku udržiava v kondícii. Ak nemáte, potom pravidelne utrieť vlhkou handričkou, aby ste z podložky odstránili prach a zvyšky vlákien z látky.
Ak režem vatelín, podložku vygumujem v mieste rezu kvalitnou gumou - odstráni bezpečne a spoľahlivo všetky vlákna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára