štvrtok 25. augusta 2016

Moje "drahé" hobby

Veľmi častý názor, ktorý počúvam od začiatočníkov - patchwork je drahé hobby a treba kúpiť veľa pomôcok... nie je to pravda. Na to, aby ste mohli začať šiť, potrebujete v skutočnosti nožnice, ihlu, niť, predstavivosť a chuť. Dobre, možno ešte odhodlanie.
Čo sa pomôcok týka, je to ako v kuchyni s varechou a mixérom - keď ho máte, paráda. Keď nie, cesto na fantastické buchty vymiesite aj varechou.. a ani kvalitné suroviny nezaručia, že tie buchty budú chutné, ak nie sú pripravené s odhodlaním a láskou :-) 
Tak ako teda? Kúpiť si všetky tie pravítka a pomôcky, či nie?
Ak hľadáte nové hobby, najprv by som si vyskúšala, či ma fakt bude baviť - to zistím napríklad na kurze patchworku - kde sú pomôcky samozrejme k dispozícii. Ak áno, potom je základná sada pomôcok - rezacia podložka, rezák a pravítko - úplne namieste. 
Čo všetky tie ostatné pomôcky a pravítka?
Ak vás patchwork naozaj baví, je to presne ako s tými vareškami, strúhadlami, mixérmi, vaflovačmi, hriankovačmi v kuchyni - uľahčujú život, urýchľujú proces samotný a prinášajú nové techniky a možnosti tvorenia. ALE nie sú nutné. Pravdepodobne si časom nejaké prikúpite. Možno aj všetky, jeden nikdy nevie - lebo pozor na jasný fakt: patchwork je hobby preveľmi návykové :-)
A šijací stroj? Určite na to treba drahý stroj!
Nuž, šiť sa dá aj ručne. Treba na to ihlu a niť.. v mnohých domácnostiach nájdeme starý stroj po babičke - ten je na začiatok úplne super! Akýkoľvek funkčný stroj bude úplne stačiť.
A keď sa budete rozhodovať pre nový stroj?
Najprv trošku šite, aby ste zistili, čo vlastne budete chcieť šiť a aké funkcie stroja budete potrebovať. Elektronický drahý stroj je úžasný, má mnoho stehov a šikovných funkcií. Ale ak nemá dostatočne veľkú pracovnú plochu, ktorá je pri šití patchworku nenahraditeľná, aj tie všetky funkcie budú veľmi málo využiteľné..
Pýtajte sa - nielen predajcov strojov, ale ľudí, ktorí šijú - na výhody a nevýhody značiek a modelov.
A látky? Lacné? Drahé?
Tu platí jasné pravidlo - z lacných látok, ktoré sú často nižšej kvality, púšťajú farbu aj po viacnásobnom praní a zrážajú sa, bude hotový výrobok mať kratšiu životnosť, často bude ďalej púšťať farbu a možno sa po vypratí rýchlo zmení na nevábny kúsok.
Aj v tomto prípade platí - výnimka potvrdzuje pravidlo :-).
Moja rada znie: nekombinujte kvalitné a tie menej kvalitné látky v jednom projekte. Držte sa rovnakej kvality látok - takej alebo takej, ale rovnakej. Predídete mnohým sklamaniam.

Takže smelo do toho - patchwork je parádne hobby, čistí myšlienky, prináša nové kamarátstva a do rodín mäkučké vankúšiky, prikrývky a najmä spokojné mamičky a babičky!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára