utorok 9. septembra 2014

Patchworkové postupy nielen pre začiatočníkov

Ak ste sa tu na blogu trošku porozhliadli, isto vám neušiel príspevok o pomôckach a špecialitkách, ktoré pri šití používame. Ak pre vás doteraz ostalo zahalené tajomstvom, ako sa používajú, možno toto pomôže :-)




Rezanie
Rezaciu podložku umiestnite na rovnú plochu tak, aby sa Vám pri nej pohodlne stálo, nehrbili ste sa a mali ste okolo seba dostatok voľného miesta. Pomáha výškovo nastaviteľný pracovný stôl.
Beriem do úvahy, že ste si látku vopred pripravili, predprali, ak bolo treba a pekne vyžehlili (rubovou stranou na seba tak, aby pevné okraje ležali na sebe)


alt 

Látku položte na podložku a preložte ju na polovicu tak, aby zložená hrana stredu látky ležala na jej pevnom okraji.
alt 
alt 

Spodnú hranu látky zarovnajte na čiaru podložky - podložka slúži na rezanie a čiary pri rezaní pomáhajú, na presné meranie je ale určené PRAVÍTKO!
alt 

Pravítko položte kolmo na látku drsnejšou stranou smerom nadol - táto strana pravítka je vybavená protišmykovou vrstvou, zabráni teda čiastočne posunutiu pravítka neželaným smerom.
alt 
Ruku položte na pravítko tak, aby žiadna časť ruky neprečnievala cez pravítko - ideálna poloha ruky je vtedy, ak prsty pevne pritláčajú pravítko na podklad a sú mierne rozovreté. 
Toto je moment, keď si pripomeňme, že rezák je naozaj ostrý nástroj, preto ho po použití zatvárame a fakt si dávame pozor na ruky - tie prečnievajúce prsty si skontrolujte radšej 2x.
alt 
Vysuňte čepeľ rotačného rezáka, priložte ho na začiatok látky a potlačte smerom od seba. Je fajn, keď sa hneď od začiatku naučíte správne postupy práce, ušetríte si námahu a zamedzíte prípadnému zraneniu.
Takže: režeme vždy smerom od tela - je to dôležité preto, aby sme si pri náhodnom pošmyknutí rezáka neublížili.
alt 

Po odrezaní odložíme zatvorený rezák bokom a uvoľníme tlak ruky na pravítko.
alt
alt

Aj kvalitné látky sa pri praní jemne vystrapkajú, preto je potrebné okraj látky zarezať. Položte látku tak, aby nerovnomerný kraj smeroval doprava, pravítko položte kolmo na čiaru rezu ( je to zložená hrana látky - smeruje bližšie k Vám), pritlačte pravítko a smerom od seba použitím tlaku na rezák odrežte.

Všetky zvyšky, aj keď vyzerajú nepoužiteľne, si odložte - teda, robte ako myslíte, ale aj malé kúsky sa fakt dajú veľmi kreatívne využiť, stačí zapojiť fantáziu. Neskôr sa budeme venovať tomu, na čo všetko sa ešte dajú použiť a čo všetko sa dá z nich vyrobiť. Možno budete prekvapení! 
alt 

Ako všetko, aj rezanie sa treba naučiť, preto odporúčam nacvičiť si správnu polohu pravítka a prítlak ruky najskôr na cvičnom kuse látky. Správne režete látku vtedy, ak počujete ostrý zvuk rezáka bez drhnutia a po ukončení rezu je látka rovno a presne odrezaná.

V ďalšom kroku si z pripravenej látky odrežeme pás široký 10cm.
Látku v tomto kroku otočíme naopak - rovno odrezaný kraj smeruje vľavo a celý zvyšok látky vpravo - pravítko položíme tak, aby bolo kolmo na hranu rezu (zložená strana látky) a zároveň bola kolmá hrana pravítka presne zarovno kraja látky - ak to tak nie je, neodrezali sme v predchádzajúcom kroku látku správne a musíme rez znovu zopakovať! (druhá možnosť je, že obídeme stôl, ak sa to dá - potom nič otáčať netreba)
alt

alt

alt

alt

UPOZORNENIE pre ľavákov - stačí si všetko spomenuté správne otočiť.
alt

Zostávajúcu látku odložíme a ďalej budeme pracovať s odrezaným pásom. Má presne 10cm šírku a dĺžku látky. 
Pás látky položíme na čiaru podložky tak, aby pevné okraje smerovali vpravo.
alt

Pravítko položíme kolmo na hranu pásu látky a odrežeme pevné kraje. 
alt

Kraje odložíme :-) Vaša škatuľa na zvyšky bude čoskoro plná, preto odporúčam začínať rovno s väčšou :-) 
alt

alt

Pás látka otočíme tak, aby rovná čiara smerovala vľavo a zvyšok vpravo. Pravítko položíme na látku tak, aby kolmá hrana presne lícovala s hodnotou 10cm, pravítko pritlačíme rukou a rezákom presne odrežeme.
alt
Odrezaný štvorec má presne 10x10cm. 
alt

Keďže po celý čas pracujeme s látkou preloženou na polovicu lícovou stranou nahor (lícová strana je tá "pekná", rubová strana je tá, na ktorej je vzor menej viditeľný), získali sme jedným rezom dva identické štvorce 10x10cm. Keď získate trochu cviku, môžete na seba presne položiť aj dva tri pásy látky a rezať naraz viacero vrstiev - podmienkou úspechu je, aby látky ležali naozaj presne a mali ste ostré koliesko do rezáka - pred rezaním väčšieho množstva vrstiev odporúčam koliesko vymeniť za nové...
alt
Hurá, naučili ste sa rezať štvorce!
Teraz si ich pripravte ešte ďalších 8 - z jedného pása látky šírky 110cm sa Vám podarí odrezať 10 štvorcov.  A k tomu ďalších 10 kusov z kontrastnej látky a budeme šiť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára