štvrtok 18. decembra 2014

Fakt veľká mašľa

Vianoce predo dvermi znamenajú síce aj poriadnu dávku zhonu (ak ste sa rozhodli tieto dni prežiť takto :-)), zároveň sa nepokryte tešíme - teda aspoň pokiaľ ste moja krvná skupina, Vianoce zbožňujúca - a zdobíme, meníme, zlepšujeme.. no a poriadna mašľa, či už na stromčeku, alebo na darčekoch musí byť!




Nevyzerá to tak, ale je to celkom náročné stvoriť mašľu úhľadnú, rovnomernú, skrátka mašľu, ako má byť. Vzala som to ako výzvu a skúšala, menila, počítala, premýšľala a zapisovala - no a v procese sa zrodil tento postup (s ktorým som veľmi spokojná - teda najmä s výsledkom):


Táto mašľa bude poriadna - na vrchol stromčeka a bude sa v ôsmych pásoch vinúť okolo stromčeka. Tomu zodpovedá množstvo stuhy - bude zložená zo 4 pásov, výška stromčeka 2,5 metra plus rezerva (dala som si pre istotu 50 cm na všetky dĺžky, prispôsobovať budem až na stromčeku)

Takže: 50 metrov stuhy, tenká stuha (prípadne drôt), rezák/nožnice, pravítko, klipsy

Zaujímajú nás tieto miery: výška stromčeka(odporúčam nejakú rezervu), šírka stuhy

Poďme spolu trošku počítať :-)
Potrebujeme zistiť dĺžku jedného pásu stuhy ( a budeme potom potrebovať 4 takéto pásy)

Ako prvá informácia je pre nás zaujímavá šírka stuhy - krásna mašľa vznikne vtedy, ak polovica obrátky mašle = 2x šírka stuhy. Naša stuha je široká 15cm, takže budeme potrebovať 60cm na každú polovicu mašle. Budeme tvoriť mašľu so 4 slučkami na každej strane - 60x4x2=4,8 metra IBA na mašľu samotnú

Informácia druhá je samotná výška stromčeka - 2,5 metra - a táto miera 2x, pretože potrebujeme, aby nám z každej strany mašle padala po celej dĺžke mašľa až dole..

Čiže  - 2x výška stromčeka (plus rezerva) + 4x šírka stuhy x 4 x 2 - v našom prípade aj s rezervou stuha dlhá 11 metrov. Potrebovať budeme 4 rovnako dlhé stuhy.

Poďme na vec:

Všetky 4 stuhy položíme na seba, konce odporúčam prichytiť klipsami.




no a meriame: najprv prvá "výška" - 3 metre, prvá značka a prichytenie klipsami z oboch strán mašle - a pokračujeme meraním mašle samotnej - každých 60cm označíme po oboch strán klipsami.


Takže máme pás 3 metre, potom pás označený klipsami každých 60 cm a opäť pás 3 metre - to všetko v celku a bez strihania, môžeme začať skladať mašľu
klips na klips a prvý oblúk na svete :-)

spolu zopnúť presne ako na obrázku

druhá slučka presne to isté z opačnej strany, spolu zopnúť - máme  stred mašle, ktorý je presne v mieste označenom klipsami

zopakujeme 4x na každej strane stuhy

a takto vyzerá výsledok - 4 slučky na každej strane zopnuté v strede

prišla chvíľa pre spojenie stredu - ja som použila tenkú stuhu (ak chcete, použite drôt) - a omotala som veru 2x, pretože je to celkom hrubé..

a začneme "vyťahovať" jednotlivé mašle z každej slučky - keďže sme použili 4 pásy na sebe, budeme mať 4 vrstvy z každej slučky a mašľa bude fakt bohatá

takáto

nádherná!
držím palce :-)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára