streda 24. septembra 2014

Vatelíny

Je ťažké vyznať sa v takom množstve výplní a vatelínov, ktoré v súčasnosti trh ponúka. Preto som sa rozhodla urobiť tento stručný prehľad, čo prečo, kedy a kam :-)


Hladený vatelín je termín, s ktorým sa najčastejšie stretnete v popise vatelínov na našej stránke. Znamená to, že sa jedná o vysoko kvalitný vatelín, ktorý praním nestráca objem a používaním sa z neho "netrúsia" jemné vlákna. Je spracovaný tak, aby sa s ním dobre pracovalo, je vysoko výhrevný,  a aj keď nie je príliš hrubý, urobí krásny puf efekt.
Je fajn si uvedomiť, že vatelín nemusí byť hrubý, aby výsledok vašej práce príjemne hrial.




Začnime tenkými vatelínmi - používam ich najmä do obrusov (štóly, stredové obrusy..) - ak chcem, aby quiltovanie pekne vyniklo a pritom ostali tenké. Do tejto kategórie patria vatelín 248 (90cm šírka) a 249 (150cm šírka). Rovnako sú vhodné do tenkých quiltov, prípadne do quiltov, ktoré slúžia ako dekorácia a nie je nutné, aby boli hrejivé.

Vatelíny 280 a 281 sú rovnako hrubé a líšia sa svojou šírkou. Používam ich do vankúšov, detských aj veľkých quiltov, do zavinovačiek, do oblečenia... všade tam, kde chcem, aby výsledok príjemne hrial a vynikalo quiltovanie.

Vatelín 295 - najhrubší v našej ponuke - a pritom práve tak akurát hrubý, aby sa dobre quiltovalo aj manipulovalo v šijacom stroji. Používam ho všade tam, kde chcem dosiahnuť hrejivý výsledok s krásnym výrazným quiltovaním. Zo skúsenosti nie je veľmi vhodné dávať ho do zavinovačiek, je naozaj hrejivý a bábätko by mohlo ľahko prehriať. Naopak - na hracie deky, ktoré sa používajú na zemi, je toto správna voľba.

Bavlnené vatelíny - 278 Soya mix - úplná novinka - 100% prírodná kombinácia bavlny a sóje, 275 - tenký bavlnený vatelín so šírkou 228cm a 277 - bavlnený vatelín s jemným objemom.
Vatelín 277 používam najčastejšie do zavinovačiek, quiltov pre bábätká, do vankúšov.
Vatelín 275 patrí medzi mojich top favoritov, pretože mu nevadí prežehlenie žehličkou :-) - používam ho do komplet všetkých prestieraní a pod poháre, pretože je dosť hrubý na to, aby ochránil povrch stola a pritom dosť pevný a tenký, aby sa na ňom neprevrátili poháre. Po vypratí a vyžehlení je prestieranie rovnako krásne ako predtým a vydrží vyššie teploty prania, ak je to potrebné kvôli škvrnám.. výrobca odporúča tento vatelín pred použitím predprať - čestne sa priznávam, že to nerobím, naparujem ho pred šitím poriadnou dávkou pary a doteraz to vždy stačilo.. Rovnako je mojím obľúbeným vatelínom na štóly a stredové obrusy a pre svoju výbornú šírku aj do veľkých quiltov. Má trošku drsnejší povrch na dotyk, ktorý perfektne "brzdí" látku proti pohybu pri quiltovaní. Vo výsledku tiež krásne drží tvar, reguluje teplotu a ak sa ním prikryjete, krásne vás "priľahne" :-)
Veľmi podobne sa správa vatelín 278, je ale jemnejší v štruktúre a je potrebné ho quiltovať minimálne v odstupe 20cm. Výrobca ho rovnako odporúča pred použitím predprať kvôli vyzrážaniu.

Vatelíny lepivé H630 a H640 - majú jednu vrstvu lepiacu - aktivuje sa naparením a prižehlením, ideálne cez vlhkú utierku. H630 je tenučký - vhodný do prestieraní a obrusov, H640 hrubší - vhodný do vankúšov, kabeliek a quiltov. Keďže si látku prilepíte z jednej strany, môžete eliminovať množstvo špendlíkov pri quiltovaní.

Termolam 272 je tenký pevný vatelín - výborná voľba do prestieraní, kabeliek.. krásne drží tvar.

S vatelínom je to ako s látkami - oplatí sa investovať do kvalitného materiálu, aby výsledné dielo vyzeralo krásne aj pri častom používaní a opakovanom praní. A je celkom jedno, či si šijete niečo pre seba, alebo svoje diela predávate - dôvera vašich zákazníkov bude iste vyššia, keď hotové dielo ani údržbou nestratí farebnosť, kvalitu a objem!

Krásne tvorenie praje zebrapatchwork :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára