štvrtok 29. mája 2014

Batiky? Batiky!

                             
Určite to každá z vás, duše kreatívne, vyskúšala - ja po prvý raz už na základnej. Bolo to nové a neodolateľné, gumičkami a špagátmi poviazať tričká, látky a potom namáčať do farieb a nedočkavo čakať na výsledok.. a potom s deťmi, veď batika na tričkách tak parádne zakryje fľaky :-)




Batiky z Bali sú ale niečo celkom iné. Názov napovedá obave z púšťajúcich farieb a vlastne čo s nimi? Sú také farebné, nerovnomerné..
Dodnes sú batiky farbené tradične - ručne. Vzory sú tvorené nanášaním voskov pomocou matríc a následne farbené. Farb sú používané kvalitné, takže pri praní nepúšťajú farbu,
Pravý dôvod, prečo treba batiky pred prvým použitím vyprať, je obsah zbytkového vosku z nanášania vzoru - ten sa prvým praním spoľahlivo odstráni. Vosk je aj dôvodom, prečo batiky na prvý omak pôsobia tvrdšie - žiadne strachy, prvé pranie tento problém ľahko vyrieši..
Úžasné na batike je, že je jemnejšia a vlastne nemá rubovú a lícovú farbu - musíte mať veľmi pozorné oko, aby ste zbadali rozdiel medzi oboma stranami. To tiež zvyšuje univerzálnosť použitia - na šatky, štóly, šaty, sukne..

A samozrejme nádherné quilty. Akoby rozpité farby jedna do druhej nádherne dopĺňajú tradičné látky a quilty čisto batikové majú neopakovateľné čaro.
Je dobré vedieť, že batika si zaslúži jemnosť aj pri údržbe - bielidlo alebo agresívny prací prášok na biele prádlo by jej dobre neurobil. Tiež žiadne obáranie vriacou vodou - kvalitné batiky nepúšťajú farbu a ani sa nezrážajú.
 Naopak Perwoll na vlnu je fajn pri praní patchworkových vecičiek všeobecne - je jemný, vyperie a zároveň zmäkčí.
A tiež výber ihly do stroja si zaslúži pozornosť - batika je jemnejšia než bežné bavlny, preto určite odporúčam zvoliť aj jemnejšiu ihlu pri zošívaní aj quiltovaní.
Ak sa ešte iba odhodlávate, určite neváhajte pridlho. Keď sa vám batiky páčia, treba to s nimi skúsiť. Je to láska na celý život :-)

2 komentáre:

  1. Deniska,veď pri prezeraní tohto príspevku som /prepáč za vyjadrenie,ale musím to napísať/ zažila skoro orgazmus!
    Tak nádherné látky a to sprievodné slovo ku nim,naozaj láska na celý život,takže to čo som napísala ani nie je tak od veci!

    OdpovedaťOdstrániť