piatok 20. septembra 2013

Lem na deke či vankúši je ako poleva na perníku... lemovanie časť druhá

... rovnako môže celkový dojem vylepšiť aj úplne pokaziť. Naučíme sa základný nadpájaný dvojitý lem - prvým dôvodom je, že je najčastejšie používaný a druhým, že mnohí s ním majú veľký problém.
Je úplne jedno, či potrebujete olemovať vankúš alebo deku, aby ste zistili celkovú dĺžku lemu, potrebujete odmerať celý obvod výrobku - to znamená odmerať dĺžky všetkých strán, spočítať ich a pridať malú rezervu na ušitie rohov.
Bežná šírka dvojitého lemu je obvykle 7cm (čo samozrejme neznamená, že si ju nemôžete prispôsobiť) - po preložení je potom hotová šírka lemu 3,5cm.
Takže sme si odmerali obvod, narezali príslušný počet pásov 7cm širokých po celej dĺžke látky a potrebujeme ich zošiť tak, aby tvorili celok podľa možnosti kompaktný a pekne ležiaci :-) 

 Tento výsledok dosiahneme, ak budeme jednotlivé pásy zošívať po diagonále - tento spôsob zošitia zabezpečí, že jednotlivé pásy na seba pekne nadväzujú a hotový výsledok výborne vyzerá.
PREČO je tento spôsob lepší, ako nadpájať jednotlivé pásy rovno? Najlepšia odpoveď je: vyskúšajte obidva a uvidíte. Pri rovnom nadpájaní síce ušetríte trochu látky, ale pri našívaní lemu nadpájané miesta rušia celkový dojem a pomerne náročne sa s nimi pracuje, pretože látka v tomto mieste nie je natoľko pružná, ako keď je nadpájaná šikmo. 
Dva pásy položíme kolmo na seba lícovými stranami (vytvoria písmeno L) 
 Samozrejme šetríme čas a niť reťazovým šitím - tzn. prikladáme zošívané pásy postupne jeden za druhým a zošívame. Čiže začiatok pásu položíme lícom na líc kolmo na koniec predchádzajúceho pásu a takto pokračujeme až kým nemáme spojené všetky pripravené pásy.
 Presahujúce trojuholníky odstrihneme, ponecháme šírku švového prídavku od línie švu. 
 Výsledok bude vyzerať takto - jednotlivé švy potom prežehlíme a lem po celej dĺžke prežehlíme na polovicu - hotová šírka je 3,5cm.
 Lem máme dookola prišitý a zaujíma nás, ako vyriešiť posledné "spojenie" lemu tak, aby nerušilo celkový dojem.
Prvým krokom k úspechu je medzera medzi lemami, ktorú vidíte na obrázku. Je široká presne ako švový prídavok, ktorý ste použili - v mojom prípade 1/4 inch.
Táto medzera zaručí, že vo finále všetko pekne sadne ako treba. 
 Druhým krokom je zistiť, aký kus lemu treba ponechať na zašitie. Tu je opäť jednoduchá odpoveď - na ľavej strane ponecháme navyše presne pôvodnú šírku lemu, zvyšok odstrihneme.
 Môžeme si pomôcť aj tak, že na zvyšok lemu priložíme rozložený kúsok (pôvodná šírka lemu pred vyžehlením) a zastrihneme podľa neho. 
 Bude to vyzerať takto: 
 Dva konce lemu sú pripravené na zošitie presne tak, ako sme nadpájali na začiatku jednotlivé pásy. 
 Pravý kúsok položíme kolmo na ľavú časť lemu a po diagonále zošijeme.
 Pomôžeme si špendlíkmi, aby sa nám pásy nepohli z miesta. 
 Takto vyzerá výsledok. 
 Ešte pred tým, než odstrihneme prebytočný trojuholník, zložíme lem do výslednej línie a skontrolujeme, či sme sa nepomýlili pri šití, výsledok má vyzerať presne ta, ako na obrázku dole.
 Ak je všetko v poriadku a lem je ušitý ako "nekonečný" tzn. nevieme, kde je začiatok a kde koniec, môžeme odstrihnúť prebytočný trojuholník. 
 Od línie švu nám ostal švový prídavok...
 lem zložíme na polovicu.
 A takto vyzerá výsledok pripravený na dokončenie. 
Ostávajúci koniec lemu prišijeme, zahneme do zadnej strany a prišijeme skrytým stehom.
Môžeme samozrejme našívať aj šijacím strojom, záleží, čo sa vám viac páči. 
Krásny víkend!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára