pondelok 30. septembra 2013

Pomôcky patchworkové

Ukázalo sa, že nikdy nie je dostatočne jasno v tom, čo vlastne pomôcky na ušitie patchworkových nádherností znamenajú a na čo slúžia :-). Toť teda v krátkosti prehľad a pár informácií:

Nezabúdajte na to, že k ušitiu čohokoľvek stačí ihla, niť a nožnice! Nenechajte sa odradiť všetkými vymoženosťami vymenovanými nižšie - sú tam na to, aby odhalili použitie a ukázali na možnosti, nie preto, aby demotivovali :-).
Patchwork je nádherné a inšpiratívne hobby a nie je to vôbec také náročné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.
Ak ste sa doteraz nerozhodli, prestaňte váhať a určite ho vyskúšajte..

Samozaceľovacia rezacia podložka – ideálny rozmer 45 x 60 cm, môže byť obojstranná alebo jednostranná. Podložka sa používa na rezanie rotačným rezákom. Rezák ju nepoškodí, podložka sa v mieste rezu sama zacelí (toto platí, ak ste si kúpili podložku kvalitnú).
Treba ju ale chrániť pred priamym slnečným svetlom alebo teplom. Pozor na horúcu šálku, položený počítač alebo žehličku! 
Podložku skladujte vždy vystretú, aby sa nepoškodila alebo neprelomila - na stole, pod posteľou...

Pravítko 15x60cm alebo 31,5x31,5cm ( a ešte mnohé ďalšie). Jedná sa o špeciálne pravítko určené na rezanie pomocou rotačného rezáka. Má mriežku v centimetroch alebo palcoch (inch), časom si pravdepodobne obstaráte v obidvoch mierkach. Mriežka je spravidla čierna alebo zreteľnejšia žltá – tá je zároveň s protišmykovou úpravou. 
Na rezanie pomocou rotačného rezáka nikdy nepoužívajte obyčajné pravítko, mohli by ste sa rezákom vážne  poraniť!
 

Rotačný rezák s priemerom 28, 45 alebo 60 mm. Rezák sa používa na rýchle a presné prerezanie látky v požadovanom rozmere. V ponuke sú univerzálne rezáky vhodné pre pravákov aj ľavákov. Rezák má vymeniteľnú rezaciu čepeľ, v prípade otupenia ju ľahko a rýchlo vymeníte. 
Vždy používajte ochranný kryt rezáka, ak práve nerežete a odkladajte ho na bezpečné miesto, najmä ak pracujete v blízkosti detí alebo zvierat. Je naozaj ostrý!

Látka zo 100% bavlny na tzv. top – vrchnú stranu deky. Látky domácich výrobcov je potrebné pred použitím vždy predprať a počítajte tiež so zrážanlivosťou a púšťaním farieb, najmä pri sýtejších odtieňoch. 
Správny  predajca Vám látku odreže rezákom, prípadne odstrihne krajčírskymi nožnicami, určite požiadajte, aby Vám látku netrhal „po niti“, v opačnom prípade počítajte s väčšou spotrebou látky  a deformáciou krajov pri praní.
Zahraničné látky spravidla farby nepúšťajú a nezrážajú sa. Napriek tomu výrobcovia odporúčajú látky predprať. Určite predpierajte batikované látky, väčšinou sú farbené ručne a obsahujú tzv. zvyškové farby, ktoré predpranie spoľahlivo odstráni.
Najlepším spôsobom ako predprať látku, je namočiť ju do vlažného roztoku vody a jemného pracieho prostriedku, jemne vyžmýchať a nechať preschnúť. Ešte vlhkú látku zložte rubom na seba tak, aby obidva pevné kraje lícovali a prežehlite žehličkou. Rovnako môžete látku vyprať v pračke pri nízkej teplote a programe na jemné tkaniny. Nepoužívajte aviváž!
Spodná látka rovnako zo 100% bavlny, prípadne flanelu alebo flísu

Vatelín  (to je tá biela pufy vec v strede fotky) – v ponuke sú rôzne hrúbky a šírky vatelínov, bavlnené alebo z dutého vlákna. Vždy je lepšie vybrať si kvalitný vatelín, ktorý sa po opraní hotového výrobku nerozpadne a nezľahne.

Špendlíky – sú výborným pomocníkom pri zošívaní jednotlivých kúskov látok. Pri patchworku sa používajú dlhšie špendlíky, v prípade špendlíkov s kvetinkovou hlavičkou môžete na zošpendlené látky položiť pravítko a rezať látky bez toho, aby špendlík zavadzal.

Zahnuté špendlíky – používajú sa na spojenie troch vrstiev – vrchnej látky, vatelínu a spodnej látky – pred quiltovaním. Sú zahnuté preto, aby sa pohodlne spojili všetky vrstvy aj pri väčších plochách. Vlastne nahrádzajú stehovanie. Nahradiť ich môžete tzv. splintovacím nástrojom, ktorým nastreľujete tenučké splinty, ktoré vrstvy počas quiltovania držia spolu. Po dokončení práce sa jednoducho z látky odstránia.
Lepidlo v spreji – špeciálne lepidlo na spojenie vatelínu s vrchným topom, odstráni sa pri prvom praní.

Fixka – miznúca na vzduchu alebo pri prestriekaní vodou – používa sa na predkreslenie quiltovacieho vzoru na látku pomocou quiltovacej  šablóny.

Quiltovacia šablóna – je v ponuke v množstve najrôznejších vzorov a tvarov. Pomocou nej si predkreslíte vzor na látku a následne ho prequiltujete.

Quiltovacia ihla – špeciálna ihla na quiltovanie

Quiltovacia niť – buď na ručné alebo strojové quiltovanie. Quiltovacia niť je pevnejšia ako bežná strojová niť. Quiltovanie slúži na spojenie troch vrstiev quiltu a zároveň má estetickú funkciu. Vhodne zvoleným quiltovacím vzorom môžete svoju deku povýšiť na skvost!

Pri výbere quiltovacieho vzoru zvážte vždy aspoň dve možnosti a rovnako sa oplatí vyskúšať, ako vzor na deke vyzerá, na čo výborne poslúži odložený skúšobný blok.


Šijací stroj – kvalitný šijací stroj v perfektnom technickom stave je neoceniteľným pomocníkom. Ak sa pre kúpu stroja ešte iba rozhodujete, prečítajte si rady a odporúčania o kúpe šijacieho stroja. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára